Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Že by se začátek léta inspiroval začátkem jara?

23. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 6. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výkyvy teplot jsou obdobně výrazné. Že by se začátek léta inspiroval začátkem jara? Zdroj fotografie: 123rf

Možná si ještě pamatujete, jak to bylo s teplotami letos v březnu. Celkově byl tento měsíc značně podprůměrný, ale jednotlivé týdny se od sebe velmi lišily. První březnový týden byl ještě zimní s maximálními teplotami četně pod bodem mrazu, ale hned ve druhém týdnu se začalo oteplovat, a to až k 15 °C. Třetí týden měl ovšem klesající tendenci teplot a chvíli před jarní rovnodenností (tedy začátkem astronomického jara) bylo opět kolem nuly a i do nížin se vrátil sníh. Definitivně oteplovat se začalo zase až po rovnodennosti.

Začátek léta (tedy letošní červen) si z letošního března docela vzal příklad, byť byl celý sled mírně odlišný a obecně převažovaly teplé až velmi teplé dny, které byly přerušovány jen kratšími vpády studeného vzduchu.

První z nich začal v pondělí 11. 6. a trval do čtvrtka 14. 6., kdy se z hodnot kolem 30 °C ve finále ochladilo tak, že i v těch nejteplejších oblastech (Moravské úvaly, Polabí) byly teploty jen lehce nad 20 °C. Ještě výraznější ochlazení, a to především svou rychlostí, jsme však zaznamenali nyní, kdy se denní maxima ze dne na den (21. - 22. 6.) snížila přibližně o 15 °C (ze 30 °C na 15 °C)!

Zejména tento poslední pokles teplot byl velmi šokující a místo přirozeně očekávaného letní počasí jsme se hned po začátku astronomického léta teplotami vrátili k jaru. Velmi to tedy připomíná dny před začátkem astronomického jara, kdy místo jarních teplot přišly mrazy.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024