Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rozpálený čtvrteční den schladí bouřky

20. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 6. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Doprovázeny budou silným větrem, který bude pokračovat i v pátek. Rozpálený čtvrteční den schladí bouřky Zdroj fotografie: 123rf

Klidné počasí posledních dní pomalu končí a za dveřmi jsou další letní bouřky. Přinese je k nám ve čtvrtek výrazná studená fronta, která se bude táhnout přes celou střední Evropu a postupovat bude ze západu na východ.

Než ale dorazí déšť, blesky a silný vítr, budeme se muset popasovat s vysokými teplotami. Před průchodem fronty k nám totiž bude proudit teplý vzduch z jihu, který zapříčiní, že se teploty ve čtvrtek přes den budou šplhat na 17 až 31 °C, na jihu Moravy dokonce až 33 °C! Při takových teplotách bude vhodné vyvarovat se vysoké fyzické námahy a v odpoledních hodinách raději i pobytu venku a nutné bude zvýšit konzumaci neslazených nápojů bez alkoholu či kofeinu.

Bouřky by se pak měly začít objevovat na západě či severozápadě České republiky kolem poledne nebo v brzkém odpoledni a šířit se budou směrem na východ. Modely ty nejsilnější predikují na východě, kde pro jejich vznik bude dostatek energie v podobě vysokých teplot a kde mohou srážkové úhrny lokálně přesáhnout i 50 mm. Do těchto oblastí by ale měly bouřky dorazit spíše až večer.

Bouřky budou doprovázeny silnými nárazy větru (maximálně 25 m/s) a silnější vítr pak bude přetrvávat ještě i do pátku s tím, že na noc výrazněji zeslábne. Ve čtvrtek čekáme jeho rychlosti kolem 4 až 8 m/s a v pátek kolem 3 až 7 m/s. Nárazy větru mohou být ale i mimo oblasti bouřek kolem 15 m/s.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024