Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Atlantiku začíná hurikánová sezona

29. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 5. 2018 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
První tropická bouře se vytvořila ještě před jejím startem. V Atlantiku začíná hurikánová sezona Zdroj fotografie: NASA O víkendu se v oblasti mezi Kubou a polostrovem Yukatán vytvořila první tropická bouře letošní hurikánové sezony v Atlantiku. Dostala jméno Alberto, přesunula se do Mexického zálivu a následně včera zasáhla pobřeží USA v oblasti na pomezí Floridy a Alabamy. Ovšem bez způsobení větších škod, protože Alberto nepřerostl v hurikán a po příchodu na pevninu se vyplňuje. První bouře sezony nikdy není moc silná. Moře ještě není dostatečně prohřáté.

Oficálně sezona hurikánů začíná až 1. června, takže Alberto přišel trochu dřív než by měl. Ale to je běžné, že se první slabší bouře objeví ještě před začátkem sezony. Obyvatele jihu USA a karibský států teď mnohem víc zajímá, jak bude vypadat sezona jako celek. Ta loňská totiž byla dost zlá, když přinesla hned několik ničivých tropických cyklon - Harvey, Irma a Jose. Všechny v tradičně nejhorším období srpna a září.

Řada institucí se snaží sílu hurikánové sezony předpovídat. Letos naznačují předpovědi zase spíše silnější sezonu, ale ne tak jako tu loňskou. Jenže s úspěšností předpovědí je to horší Loňská sezona taky byla původně předpovídána jako spíš průměrná. Nakonec to hlavní bude zase rozmístění hurikánů, resp. jejich přesné trasy. Právě to má klíčový dopad na velikosti škod.

Abychom číslům učinili za dost - třeba NOAA odhaduje 10-16 pojmenovaných bouří, z toho 5-9 hurikánů a 1-4 velké hurikány. Už jen rozpětí odhadu svědčí o přesnosti předpovědi...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024