Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

U Nového Zélandu naměřili skoro 24 metrů vysokou vlnu!

11. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 5. 2018 | ms, meteocentrum.cz, BBC
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o rekord pro jižní polokouli U Nového Zélandu naměřili skoro 24 metrů vysokou vlnu! Zdroj fotografie: 123rf.com Představte si 8 patrový panelák nebo jiný moderní dům. Právě tak vysoká vlna byla v úterý naměřena pomocí plovoucí bójky nedaleko Nového Zélandu. Měřila 23,8 metru a vysloužila si titul nejvyšší vlny, která kdy byla zaznamenána na jižní polokouli. Příčinou byla hluboká tlaková níže, která se vyskytla v Jižním oceánu (podle staršího členění jižní části Pacifiku) a přinesla velmi silné větry. 

Jednalo se o samostatnou vlnu, přičemž se častěji používá trochu jiné měření vln, a sice 10 minutový průměr. Ten se dosáhl hodnoty 14,9 metrů, což je pořád hodně a opět překonání rekordu. Na severní polokouli byly ale zaznamenány ještě vyšší vlny, 10 minutový průměr vln má rekordní hodnotu 19 metrů z roku 2016, naměřenou v severním Atlantiku mezi Islandem a Velkou Británií. 

Proč se měří spíše průměry za časový úsek a nikoliv jednotlivé vlny, které jsou vyšší a údaje o nich tedy zajímavější? Protože takovou jednotlivou vlnu je dost těžké "chytit" a tudíž i změřit. Vlna během svého života získává a ztrácí na síle, takže zaznamenání jednotlivé vlny je spíše dílem náhody, když se vlna zrovna pohybuje v místě měřící bóje. Obecně si můžeme být jisti, že naše zeměkoule zažila na volném oceánu ještě vyšší vlny, ale nikdo je nezměřil, protože tam zrovna nebyla žádná bóje.

Měřících bójí je vcelku málo a většina byla instalována až v posledních letech. Proto jsou rekordy tak mladé. I tak působí údaj o skoro 24 metrů vysoké vlně dost impozantně... a přitom je velká šance, že bude brzy zase překonán.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024