Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

První tropický den zaznamenán!

4. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 5. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Letos přišel nezvykle brzo. První tropický den zaznamenán! Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Poslední dubnové i první květnové dny relativně často přinášely extrémně vysoké teploty. 21. 4. bylo v Plzni a Českých Budějovicích naměřeno přes 29 °C, 29. 4. se přes 29 °C teplota vyhoupla v Karviné a konečně ve čtvrtek 3. 5. bylo v Dyjákovicích, Lučině, Ostravě-Porubě a Ropici zaznamenáno přes 30 °C! Nejvýše se teplota vyškrábala v Karviné, kde bylo ve finále 30,6 °C.

Dním, kdy teplota překročí 30 °C, říkáme v meteorologické terminologii tropické dny. V průměru se jich v našich nížinách vyskytne kolem 15 ročně, ale jsou samozřejmě roky, kdy jich je daleko více. Trochu podrobněji jsme se podívali na stanice Praha-Klementinum a Ostrava-Mošnov za posledních deset let (2008 – 2017) – viz graf. Z tohoto období bylo nejvíce tropických dní zaznamenáno v roce 2015, kdy jich bylo v Klementinu 34 a v Mošnově 31.

Zajímavější než to, že se tropický den objevil, je ovšem to, kdy se objevil. Z již uvedené analýzy vyplývá, že na stanici Praha-Klementinum přichází průměrně poprvé na scénu 4. června a na stanici Ostrova-Mošnov dokonce až 16. června. Letošní první výskyt 3. května je tedy velmi mimořádný a za posledních deset let se první třicítka objevila dříve pouze v roce 2012 (v Klementinu 29. 4. a na Mošnově 1. 5.).

Dalo by se domýšlet, že brzký výskyt tropického dne může naznačovat, že jich v daném roce bude celkově hodně. Není tomu ovšem tak! Zmiňovaný rok 2012 s nejdřívějším překonáním třicítky byl co do počtu průměrný a stejně tak rok 2015, kdy bylo tropických dní výrazně nejvíce, zaznamenal ten první z nich ve zcela klasickém termínu.




Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024