Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Výrazné projevy počasí na jihu Evropy

10. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 3. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přinese je sem tlaková níže Yulia nacházející se v Atlantiku západně od Pyrenejského poloostrova. Výrazné projevy počasí na jihu Evropy Zdroj fotografie: 123rf

V Atlantickém oceánu se v nedávných dnech výrazně prohlubovala tlaková níže, jež dostala název Yulia. Momentálně se nachází asi 1000 km západně od Pyrenejského poloostrova a tlak v jejím středu dosahuje 970 hPa! Pohybovat se  bude směrem na severovýchod mezi Británii a Francii, kde postupně ztratí na své mohutnosti, ale do té doby se stihne na velké části Evropy výrazně projevit.

Největší hrozby přinese Yulia na západ Španělska a Portugalska, kde se očekává silný vítr o rychlostech kolem 85 km/h (24 m/s) a na pobřežích vysoké vlny dosahující výšek 7 až 8 metrů, v extrémních případech až 14 metrů!

Dále se tlaková níže výrazně projeví na severu Itálie, kudy bude procházet od ní se odvíjející studená fronta. Ta přinese bouřky a silný déšť. Tuto frontu pak v pondělí pocítíme také my v podobě trvalého (a místy i vydatného) deště, který zasáhne celé území České republiky.

Yulia má na svědomí rovněž příliv velmi teplého vzduchu do střední Evropy, který se sem kolem ní dostává z jihu. Díky tomu zažijeme teplou neděli s teplotami nejspíš i přes 15 °C, což už jsou teploty typické spíše pro začátek května.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024