Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterní ráno přineslo mrazy pod -20 °C

7. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 2. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Významné teplotní rekordy ale lámány nebyly. Úterní ráno přineslo mrazy pod -20 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Jak bylo předpovídáno, noc z pondělí na úterý byla za letošní rok skutečně tou zatím nejchladnější. Minimální teplota v průměru přes celou republiku činila -8,1 °C, přičemž ale byly patrné velké územní rozdíly. Na většině území bylo tepleji (-4 až -8 °C), ale velmi chladný severovýchod s teplotami i hluboko pod -10 °C způsobil snížení celorepublikového průměru. Z krajů byl nejchladnější Moravskoslezský, kde se minima pohybovala kolem -12 °C.

Vůbec nejnižší teplotu zaznamenala stanice Kořenov-Jizerka-rašeliniště ležící v Libereckém kraji, a to -25,5 °C. Pro tuto stanici to byla doposud nejnižší naměřená hodnota pro 6. únor, ale je nutné poznamenat, že je zatím v provozu teprve 5 let a nezažila třeba ani mrazivý 6. únor 2012, kdy bylo na podobných místech i pod -30 °C. Na stanicích měřících déle (30 let a více) rekordy zaznamenávány nebyly.

Na závěr poznamenejme, že tyto mrazy byly poměrně dobře předpovězené a bylo tedy možné se na ně připravit. Připomeňme, že byla předpovídána minima -5 až -9 °C, na severovýchodě četně pod -10 °C a lokálně pod -12 °C.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024