Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh zavalil Alpy a pokryl i saharské duny!

9. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 1. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za dva dny spadly i dva metry sněhu! Sníh zavalil Alpy a pokryl i saharské duny! Zdroj fotografie: 123rf
 
V posledních dnech zaznamenaly alpské země velmi vydatné srážky, s ohledem na vyšší teploty byly sněhové až od výšek kolem 1000 či spíše 1500 metrů. V těchto oblastech však napadlo o to více sněhu, na některých místech zaznamenali dokonce dva metry za pouhé dva dny! Jde často o největší sněhový nášup za posledních třicet let. Týká se to zejména jižní části Alp - Itálie, Francie a částečně Švýcarsko. Zde přišly vydatné srážky ze Středozemního moře.

Ve středisku Zermatt je 13 tisíc lidí odříznuto od světa, když všechny přístupové cesty zavalil sníh. Zásobování probíhá vrtulníky. Ve francouzském Sestriere zase spadla velká lavina, která zavalila hotel s 29 lidmi. Nikomu se ale nic nestalo. Uzavřeny jsou v řadě střediscích i sjezdovky, riziko lavin je po vydatném sněžení obrovské. 

Sníh v posledních dnech překvapil i jiná místa, a sice Alžírsko. Zde pronikla sněhová bouře až nad saharské písky, kde dokázala pokrýt zdejší vysoké písečné duny sněhem. Podle zdejších pozorování jde o jev, který se vidí přibližně jednou za deset let! Jedná se totiž o velice teplé a navíc i suché místo. Sníh napadl v noci a udržel se až do odpoledních hodin, kdy ho už přece jen saharské slunce sežehlo. Fotografové ale stihli nafotit nádherné snímky (např. ten přiložený u článku).





Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024