Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Svět nyní trápí povodně, extrémní mrazy i horka

8. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 1. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Austrálii mají výheň, teploty dosahují na 47 °C! Svět nyní trápí povodně, extrémní mrazy i horka Zdroj fotografie: 123rf V posledním týdnu máme hlášeny extrémy v počasí v různých částech světa. O amerických mrazech se už napsalo dost - dvoutýdenní ledové období skončilo vyvrcholením v sobotu. Sníh se dostal až na Floridu a v USA podlehlo mrazům celkem 19 lidí. Desítky centimetrů sněhu budou nyní tát, tak snad nepřijdou povodně.

Ty už potrápily západní Evropu, zejména Španělsko, kde navíc ve vyších polohách hustě sněžilo. Sníh působil dopravní komplikace, a brzy tál, v nižších polohách rovnou pršelo a přišly lokální záplavy. Studený vzduch pronikl až do Maroka, kde hodně nasněžilo ve zdejších horách. Dokonce i slavné saharské duny byly místy pokryty sněhem! A povodňová hrozba panuje po vydatných srážkách i v západní části Německa v povodí Rýna. Tamní řeky jsou nejvýše za posledních 15 let.

Z úplně jiného soudku je počasí v Austrálii, kde vrcholí léto. Sydney naměřilo 47,3 °C, tedy nejvyšší teplotu od roku 1939. Zemi navíc trápí zase požáry, které jsou způsobeny i velice suchou poslední zimou (tedy naším létem). Aktuální požáry ale naštěstí ještě zdaleka nedosáhly katastrofických rozměrů jako v roce 2009, kdy zemřelo 173 lidí na jediný den. Austrálie je od té doby přece jen mnohem lépe připravena...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024