Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu se v Česku vyskytly zimní bouřky

3. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 1. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o poměrně vzácný jev. Ve středu se v Česku vyskytly zimní bouřky Zdroj fotografie: 123rf

Jak dobře víme, bouřky jsou pro klima České republiky doménou letní sezóny (v teplé polovině roku jich vzniká asi 98 %). K jejich vzniku je potřeba velká energie, která se v létě z nahromaděného tepla snadno získává. Stačí jen dostatečná vlhkost a pak se i při relativně malém impulzu (například sbíhavost proudění) začnou bouřky intenzivně tvořit. Výjimečné nejsou ani na jaře nebo na podzim, ale aby se vyskytly uprostřed zimy, to už se jen tak běžně nevidí! (I když zcela neznámý tento jev také není.)

Tato vzácnost se objevila ve středu po poledni na podružné studené frontě, která přes nás postupovala ze západu. Bouřkový systém byl neobvykle kompaktní a už na východě Německa byly zaznamenávány na toto období relativně četné blesky. Pásmo intenzivnějších přeháněk, které bouřky provázelo, pak pokračovalo severní polovinou Čech a rozpadalo se až později odpoledne na východě Moravy. Srážkové úhrny sice ani zdaleka nedosahovaly letních hodnot, ale i 5 mm za krátký čas je na leden velice slušné!

Na horách, kde se teploty udržovaly kolem nuly, zůstaly srážky samozřejmě sněhové. Mohlo se tedy celkem klidně stát, že někde uprostřed sněhových vloček prokřižoval oblohu blesk.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024