Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silvestr je mimořádně teplý, v nížinách až 13 °C!

31. 12. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 12. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ale historie přinesla i teplejší konce roku Silvestr je mimořádně teplý, v nížinách až 13 °C! Zdroj fotografie: 123rf Rok 2017 se loučí mimořádně teplým počasím, které bylo sice dlouho dopředu avizováno, ale nakonec jsou teploty ještě o něco vyšší než se čekalo. Maxima totiž po poledni vystoupila až na 13 °C, konkrétně bylo naměřeno 13,6 °C ve Strakonicích, 13,4 °C v Dyjákovicích, 13,2 °C v Kuchařovicích (obojí na Znojemsku), dále na stanici Tuhaň na Mělnicku a rovných 13 °C v pražském Klementinu. Obecně tepleji bylo v Čechách, na Moravě pak jen právě na úplném jihu mezi Znojemskem a Břeclavskem, jinde na Moravě teploty zaostávají, často se pohybují do 8 °C, což je však také pěkné na konec roku.

Vysokým teplotám pomáhá i to, že po přechodu frontálního systému se hlavně v Čech kolem poledne vyjasnilo, a sluneční paprsky přispěly k oteplení. Rekordně vysoké teploty jsou zaznamenávány jen někde, většinou tam, kde se neměřilo už v roce 1925. Tehdejší Silvestr byl totiž ještě teplejší, v Praze Klementinu bylo tehdy naměřeno dnes nedostižných 14,9 °C. Většina stanic ovšem v té době ještě nefungovala, proto bylo dnes zaznamenáno už několik desítek teplotních rekordů. 

Noc na Nový rok bude také hodně teplá, podle modelů se teploty budou pohybovat kolem +8 °C i během půlnočních oslav, byť některé lokality, kde se vyjasní a uklidní vítr, mohou být podstatně chladnější. Nad ránem se pak v západní části Čech může objevit i slabší déšť. Další dny přinesou podstatně nižší teploty do 10 °C, na lednové poměry ovšem stále nadprůměrné.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024