Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kalifornie v plamenech

14. 10. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 10. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Požáry se zde šíří díky silnému suchému větru. Kalifornie v plamenech Zdroj fotografie: publicdomainpictures.net

Kalifornii v současné době trápí neustále se obnovující rozsáhlé požáry. Momentálně jich plane 17 (nejvíce severně od San Francisca) a spálili už kolem 3500 domů a 90.000 hektarů půdy! Toto peklo nezůstává ani bez obětí na životech. Do pátečního večera bylo známo celkem 32 úmrtí, což je pro tuto oblast nejvíce v historii. A uvedená čísla ani zdaleka nemusí být konečná...

Konec léta a začátek podzimu jsou totiž v Kalifornii pro požáry jako dělané. Léto zde bývá suché a horké (to letošní bylo dokonce nejteplejší v dějinách měření) a vane sem silný východní až severovýchodní vítr, který přináší další vysušený vzduch. A právě ten je pro šíření zárodků požárů velmi podstatný! Toto proudění nese název Santa Ana a jeho vlastnosti se tvoří v pouštních oblastech Kordiller a při sestupu jejich západními svahy, kdy dochází k dalšímu oteplování a vysušování proudícího vzduchu.

Riziko vzniku dalších požárů se v Kalifornii zlepší až kolem úterý. Srážek sem sice zavítá minimum, ale vítr výrazně zeslábne.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024