Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Irma byla mimořádně silná, rekordní ale jen stěží..

12. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 9. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Poměřovat sílu hurikánů je poměrně obtížné, záleží na kritériích Irma byla mimořádně silná, rekordní ale jen stěží.. Zdroj fotografie: NASA V médiích se v posledním týdnu často mluvilo o hurikánu Irma jako o nejsilnějším za poslední desetiletí, nebo snad i nejsilnějším vůbec, aspoň v karibské oblasti. Na druhou stranu, nezpůsobila takové škody a oběti na lidských životech jako třeba Katrina v roce 2005. Jak to s její silou bylo z meteorologického pohledu?

U hurikánů je těžké jasně určitě měřítko, podle kterého posuzovat jeho sílu. Můžeme měřit sílu větru, plošný rozsah hurikánu, nebo třeba hodnotu tlaku vzduchu v jeho oku. A všechno to se měří špatně - vítr je nejsilnější nad mořem, kde není moc měřících stanic. Částečně pomůže odhad z družice. Podobné je to u tlaku vzduchu v oku. U plošného rozsahu zase je jen subjektivní určit, co do hurikánu ještě spadá, a co už ne.

Hlavní vliv na naše vnímání síly hurikánu je ale úplně v něčem jiném. Je v tom, jak moc zasáhne obydlené oblasti, v jaké síly a s jakými důsledky. Sebesilnější hurikán bouřící pouze nad mořem proběhne bez povšimnutí médií, jakmile ale i slabší hurikán míří na pevninu, a zvlášť tu americkou, hned se titulky novin zaplní. Třeba stejně silné tajfuny zasahující Asii se těší mnohem menší pozornosti. 

Irma dosáhla nejvyšší kategorie 5, tedy byl to velmi silný hurikán. Rychlostí větru, oficiálně stanovenou na 265 km/hod., patřila skutečně mezi nejsilnější za několik posledních desítek let v oblasti Atlantiku a Karibiku. Ne tak v rámci světa - třeba tajfun Patricia v roce 2015 řádící v Tichém oceánu nedaleko Mexika byla ještě o něco rychlejší. Z hlediska tlaku vzduchu v oku (914 hPa) byla Irma překonána větším množstvím hurikánů, včetně známé Katriny v roce 2005 (ta přinesla pokles tlaku až na 902 hPa).

Irma se beze sporu zařadila do kategorie těch největších a nejničivějších hurikánů všech dob, nicméně titulovat jí jako úplně největší, to je spíše snaha o novinářskou senzaci. Pokud by ta ovšem měla pomoci k lepší připravenosti na budoucí hurikány, určitě jí můžeme novinářům odpustit. Stejně jako tvrzení, že hurikány jsou průvodním jevem oteplování planety. To se zatím ve skutečnosti příliš neprokázalo...



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024