Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Karibiku se žene další silný hurikán jménem Irma

3. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 9. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Může zasáhnout některé ostrovy, možná i Floridu Do Karibiku se žene další silný hurikán jménem Irma Zdroj fotografie: 123rf Hurikánová sezona v Karibiku vrcholí, což ostatně před týdnem více než prokázal hurikán Harwey, jenž nakonec kromě síly větru způsobil mnohem víc škod obřími povodněmi, které zalily řadu měst v Texasu včetně Houstonu. Desítky lidí zemřely, škody jdou do desítek miliard dolarů. Zatímco voda v oblasti ještě ani neopadla, v Atlantiku už se zformoval hurikán další. Dostal jméno Irma, tedy v abecedě je hned po Harveyim.

Zatím putuje nad širým oceánem, ale zesílil už na kategorii 3, což je již dost silný hurikán. Harvey měl v jistý okamžik sílu kategorie 4 a Irma se dost možná na tuto úroveň brzy dostane také. To však říká jen málo o jejím nebezpečí. Klíčová je trasa, kterou se vydá. A zde je zatím trochu otazník. Nejoptimističtější scénáře ukazují možnost, že se včas stočí k severu, a obydlené oblasti vůbec nezasáhne. Jsou tu ale i horší možnosti.

V potenciální trase hurikánu stojí souostroví Gaudeloupe, částečně Portoriko a hlavně pak Bahamy. Ohrožena může být následně i Florida, ale to by bylo až koncem nadcházejícího týdne, tedy zhruba 9. září. Gaudalope by se "dočkal" již ve středu, Bahamy asi v pátek a Florida spíše v sobotu a neděli. Přitom Bahamy by mohly hurikán trochu zbrzdit a zeslabit, takže by snad Floridu nečekalo to nejhorší. Přesnou trasu hurikánu ale budou muset meteorologové ještě zpřesnit.

Obyvatelé východního pobřeží USA (nemusí být ohrožena jen Florida) zatím mohou jen monitorovat situaci, času na případnou evakuaci a přípravu na hurikán je stále dost. Všichni ale věří, že USA nebudou mít takovou smůlu, že by je zasáhly dva hurikány v rozmezí pouhých dvou týdnů. Byť úplně v jiné oblasti.




Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024