Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V hlavním městě Chile poprvé po deseti letech sněžilo!

16. 7. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 7. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Čtvrt milionu lidí zůstalo bez elektřiny. V hlavním městě Chile poprvé po deseti letech sněžilo! Zdroj fotografie: 123rf V Jižní Americe momentálně prožívají zimní období. Proto také obrovské pětimilionové hlavní město Santiago de Chile zaznamenalo v sobotu sněžení, které se zde předtím vyskytlo naposledy v roce 2007. Velkoměsto, o kterém asi většina Čechů slyšela naposledy v souvislosti se slavným zabavením protokolárního pera českým prezidentem, leží ve výšce kolem 550 metrů nad mořem a z hlediska zeměpisné šířky zhruba na úrovni severní Afriky, např. Tuniska. 

Sobotní sněžení způsobilo pády stromů, které způsobily výpadky elektřiny pro asi 250 tisíc obyvatel. Při hustotě zalidnění ve městě a celkové velikosti města to není zase tak moc jak se zdá. Sněžení způsobilo spoustu dopravních nehod. Češi by se přitom mohli docela zasmát, protože šlo doslova jen o pověstné 3 centimetry sněhu, a na vyvýšenějších místech 4. Tento mokrý sníh navíc rychle tál a vydržel jen pár hodin. 

Jenže pro hlavní město Chile to byla jak zmíněno nadílka, kterou děti a mnozí přistěhovalci z pobřežních oblastí viděli poprvé v životě. Většina řidičů se sněhem na vozovce setkala poprvé, a někteří tak ani nevěděli, že klouže. A sociální sítě v Chile se okamžitě zaplnily záplavou fotek sněhu v jakékoliv podobě. Byť z našeho pohledu šlo jen o nezajímavou břečku. Navzdory pokračujícímu globálnímu oteplování, počasí stále umí ukázat i studené epizody.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024