Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červenec? Na Jizerce ráno mrzlo, chladno bude pokračovat

14. 7. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 7. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V sobotu se budou maxima pohybovat jen kolem 20 °C Červenec? Na Jizerce ráno mrzlo, chladno bude pokračovat Zdroj fotografie: 123rf Nacházíme se v nejteplejší části roku - půlka července, to většině z nás evokuje tropická vedra a teplé večery i noci. Není to však samozřejmost, o čemž se nyní přesvědčujeme. Vpád studeného vzduchu přinesl ochlazení, které se výrazně projevilo v noci na pátek - téměř na celém území klesly teploty pod 10 °C, na řadě míst pod 5 °C a na stanici Jizerka dokonce naměřili ve dvou metrech nad zemí -1 °C! Těsně pod nulu se teplota dostala ještě i na Luční Boudě na hřebenu Krkonoš...

Příliv studeného vzduchu se projeví i ve zbytku týdne, kdy se budou maximální denní teploty pohybovat jen kolem 20 °C a v pátek i v sobotu se objeví také přeháňky. Při nich se i přes den dočkáme teploty v nižších polohách třeba kolem 18 °C a to hlavně v sobotu, která bude nejchladnější. Také noci budou chladné a to hlavně noc na neděli, kdy by minima mohla klesat na podobné úrovně jako v pátek ráno.

Než si ukroutíme hlavu nechápavostí nad aktuálním počasím, je třeba si říci, že podobnou epizodu vpádu chladného vzduch jsme zažili třeba i před rokem ve zcela stejném termínu. 14. července 2016  se teploty v Praze nedostaly ani na 17 °C. Takže ač nám to nemusí být po chuti, červenec v našich podmínkách není ani zdaleka zárukou teplého letního počasí. V posledních 10 letech se stalo každý rok, že maxima v nějakém červencovém dni zůstala pod 20 °C. Posledním rokem, kterým nám toto překvapení nepřichystal, byl až rok 2006. Tehdy měl nejchladnější den měsíce hodnotu 24 °C.

Oteplení na normální červencové počasí přijde v příštím týdnu, a nejspíš se pak brzy dočkáme i naopak tropického vedra. Čtvrtek a pátek naznačují maxima přes 30 °C....



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024