Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Díky suchu hrozí Evropě požáry – někde už i vypukly

19. 6. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2017 | zk, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Riziko pro zdraví lidí představují také všudypřítomné vysoké teploty. Díky suchu hrozí Evropě požáry – někde už i vypukly Zdroj fotografie: freeimages.com

Velká část kontinentální Evropy (výjimku tvoří severní země) nyní bojuje s extrémně vysokými teplotami, suchem a díky tomu i rizikem vzniku požárů. Na touto oblastí totiž leží rozsáhlá tlaková výše, která účinně zabraňuje tvorbě oblačnosti a s ní spojených významnějších srážek a která zde vydrží až do konce týdne.

Na našem území platí nejvyšší hrozba před vznikem požárů pro jih Moravy a Podkrušnohoří, ale daleko hůře je na tom z tohoto hlediska západní Středomoří (Španělsko, Portugalsko, jihovýchod Francie, západní pobřeží Itálie).

V Portugalsku (konkrétně 50 km jihovýchodně od města Coimbra) už dokonce v neděli požár propukl a bohužel měl i nemalé oběti na životech. Podle dosavadních zpráv při něm zahynulo 62 lidí (většina uhořela v autech) a dalších 60 bylo zraněno, což tento požár řadí k nejhorším za poslední desetiletí.

Kromě Portugalska hořelo v neděli také v Chorvatsku, ale zde se o žádných úmrtích naštěstí neví.

Vyšší úmrtnost mohou způsobovat také vysoké teploty, i když na rozdíl od požárů, který může nešťastnou náhodou postihnout kohokoliv, jsou nebezpečné především pro osoby s kardiovaskulárními chorobami, s nemocemi dýchacího ústrojí, astmatiky a starší občany. Tyto rizikové skupiny by se měly vyhnout velké fyzické námaze a věnovat se pouze lehčím nezbytně nutným pracím.

U nás bude nejtepleji v úterý a ve čtvrtek, kdy shodně očekáváme denní maxima mezi 29 a 33 °C. Nad 30 °C může být alespoň lokálně ovšem i v jiných dnech z tohoto týdne. Buďme ale rádi, že to tady nebude jako ve Španělsku a Portugalsku, kde budou nejvyšší teploty dokonce přes 40 °C!



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024