Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pozor – v sobotu se k dešti přidá silný vítr!

17. 3. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 3. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V neděli už jeho riziko pomine. Pozor – v sobotu se k dešti přidá silný vítr! Zdroj fotografie: 123rf.com

Jak jsme psali ve včerejším článku, o víkendu nás příliš hezké počasí nečeká. Oba dny budou s deštěm a také maximální denní teploty poklesnou ze současných 15 °C zhruba na 9 °C.

V sobotu se však kromě ochlazení a trvalých srážek dostaví také silný vítr. Mezi tlakovou níží nad Pobaltím a oblastí vysokého tlaku vzduchu na jihu Evropy se vytvoří ve střední Evropě výrazný tlakový gradient, který obecně bývá předzvěstí silnějšího větru a jinak tomu nebude ani tentokrát.

Vítr začne zesilovat od západu (na západě Moravy a ve Slezsku to tedy bude až odpoledne) a během dne bude nejčastěji dosahovat rychlostí mezi 8 až 12 m/s. Jeho nárazy pak čekáme kolem 20 m/s (70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h). Slaběji foukat bude pouze na východě a jihovýchodě Moravy, neboť večer bude vítr na celém území postupně slábnout.

Před silným větrem varují v těchto dnech také okolní státy. V pátek byla výstraha v platnosti pro Německo a Rakousko, pro sobotu je vydána pro Rakousko a část Slovenska. Rychlosti větru zde přitom hrozí (nebo hrozily) podobně vysoké jako u nás.

V neděli riziko silnějšího větru pomine, ale malinko větrněji by u nás mělo být až do úterý, kdy bude vítr většinou dosahovat rychlostí 3 až 7 m/s.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024