Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

El Nino je silné, ovlivňuje počasí takřka v celém světě

20. 8. 2015 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 8. 2015 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vědci už ho srovnávají s podobnou událostí v roce 1998 El Nino je silné, ovlivňuje počasí takřka v celém světě Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

V Tichém oceánu můžeme v současnosti sledovat rozvoj jevu El Nino, který patří mezi výrazné a relativně pravidelné klimatické anomálie. Podle meteorologů je jeho vrchol teprve před námi a zdá se, že jeho síla bude podobná jako v roce 1998, kdy bylo zaznamenáno nejsilnější El Nino poslední doby. Podle některých meteorologů dokonce půjde o nejsilnější El Nino, které naše generace zažije. Vrcholit by mělo během podzimu a v závěru roku. 

Tak silné El Nino bude mít dopad na počasí po celé planetě. Na vedra posledních týdnů má vliv jen malý, pár desetinami stupně navíc na teploměru tento jev zřejmě také přispěl. Naše počasí je převážně ovlivňováno jinými jevy, a dopad na české počasí tak může být jen ten, že teploty budou za stejné synoptické situace o pár desetin stupně vyšší než by byly při neurtrálních podmíkách. 

Ve světě jsou a budou dopady El Nina mnohem větší, např. Austráii čeká větší sucho, západní pobřeží Ameriky naopak zaznamená více srážek, a tedy i povodně. Globální teplota v tomto roce láme rekordy, a bude se tak zřejmě dít i nadále.

Meteorologové odhad síly El Nina stále nevyšují, ještě na jaře se hovořilo o průměrném jevu. Nyní očekáváme výrazně nadprůměrnou sílu, a navíc jeho přetrvání až do příštího jara. 



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024