Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkendové bouřky byly extrémní

29. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 7. 2012 | ms, ČHMÚ, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Českém Krumlově spadlo v sobotu skoro 100 mm vody... Víkendové bouřky byly extrémní Zdroj fotografie: 123rf

Sobota byla v Česku tropickým dnem a v Polabí teploty dosáhly až na už dost nepříjemných 35 °C (např. v okolí Poděbrad). I díky tomu se následně projevila studená fronta, která nás odpoledne a večer přecházela, mimořádně silnými bouřkami. Zejména ve východní polovině Čech, konkrétněji v pásu vedoucím od jihočeské částí Šumavy přes západ Českomoravské vrchoviny, východní Polabí až do Krkonoš.

Suverénně nejsilnější bouřka se objevila v okolí Českého Krumlova. Mezi 17. a 20. hodinou večer, tedy za méně než tři hodiny, z ní spadlo na zdejší srážkoměr 99 milimetrů vody. Stále ještě hodně extrémních 76 milimetrů za méně než dvě hodiny (také v podvečer) naměřila stanice s příznačným názvem Bahno, která se nachází v okrese Kutná hora. Na několika dalších místech bouřky překročily 50 mm. To samořejmě způsobilo velké škody, nejvíce utrpělo zmíněné Českokrumlovsko, kde byly poškozeny i silnice a mosty.

Nedělní bouřky již byly znatelně slabší, spadlo z nich jen do 20 milimetrů vody. To by za normálních okolností za povšimnutí jistě stálo, ale v kontextu s výrazně divočejší sobotou už to zkrátka není příliš zajímavé. Kromě toho i teploty byly výrazně nižší, málokde překročily 26 °C, což pro většinu lidí představovalo úlevu.

Od bouřek si nyní na pár dní odpočineme, v souvislosti s přechodem studené fronty došlo k poklesu teplot. Příští víkend by ale mohl opět přinést další bouřky, což budeme upřesňovat.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024