Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letošní březen je již desátý globálně nejteplejší měsíc v řadě

11. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 11:27 11. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
I letošní březen se stal z planetárního hlediska nejteplejším měsícem v historii měření. Stal se tak 10. měsícem v řadě s tímto označením a to již od června 2023. Jak dlouho toto rekordně teplé období potrvá, to vyvolává řadu otazníků. Letošní březen je již desátý globálně nejteplejší měsíc v řadě Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Březen 2024 byl na 1. místo zařazen s průměrnou teplotou 14,14 °C. Odchylka od průměru za posledních třicet let (tedy za klimatický normál) činí 0,73 °C. Samozřejmě, že za starší klimatické normály odchylka stoupá, nicméně letošní březen je ještě o 0,1 °C teplejší než doposud nejteplejší zaznamenaný březen (rok 2016). Tato skutečnost je sledována programem Copernicus a hodnotí se pomocí tzv. anomálie povrchové teploty (Surface air temperature anomaly), jde tedy o odchylku teploty oproti klimatickému normálu 1991-2020.

Jak už to tak u těchto globálních vyhodnoceních bývá, ve světě byly regiony, kde bylo oproti průměru i chladněji. Takové regiony najdeme například v Kanadě, na Sibiři, případně v Asii. Co se Evropy týče, zde byla kladná odchylka od normálu o něco nižší než v případě planetárního měřítka. Březen 2024 byl dokonce vyhodnocen "až" jako druhý nejteplejší (oproti zatím zaznamenanému nejteplejšímu březnu 2014 byl chladnější o 2 setiny °C). Vysoké průměrné měsíční teplotě ale přispěla zejména východní a střední Evropa - Česko, Slovensko, Polsko, Rakousko i Německo. O tom, jak bylo poslední období již od konce ledna na našem území extrémní, jsme psali zde.

Anomálie povrchové teploty v březnu 2024. Zdroj: https://climate.copernicus.eu/

Odchylka povrchové teploty v březnu 2024 ve světě a v Evropě. Zdroj: https://climate.copernicus.eu/

Tyto skutečnosti nejspíše vyvolají mnoho otazníků, proč tomu takto je. Jistá míra "viny" je přisuzovaná teplé fázi jižní oscilace, tedy jevu El Niño. Jako hlavní příspěvek tohoto jevu je to, že povrchové teploty mořské hladiny moří jsou vyšší než obvykle. To pak má samozřejmě vliv na celkový chod počasí. Nezvyklé teplé vody zaznamenal Atlantský oceán, případně i Středomoří nebo Černé moře.

A jak to bude dále? Prozatím se duben zdál, že bude rekordně teplé počasí pokračovat. Nicméně El Niño již slábne. Důsledky tohoto jevu se však neukončují skokově, a tak stále bude ovlivňovat počasí po celém světě. Jeho vliv jistě do určité míry pocítíme (myšleno celoplanetárně) ve zbytku letošního dubna, případně v květnu. Od června 2024 bude vliv jevu již mizivý. Jak to ale ovlivní globální teploty dalších měsíců, to se s každou odpovědí dostáváme na tenký led.



Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024