Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kvůli oteplování klimatu budeme 1. máj slavit o měsíc dřív

1. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 07:22 1. 4. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Když Karel Hynek Mácha psal své májové verše, netušil, že vlivem změny klimatu toho v květnu v českých zemích už mnoho nepokvete. Nyní nastal čas přizpůsobit tradici realitě doby. Kvůli oteplování klimatu budeme 1. máj slavit o měsíc dřív Zdroj fotografie: 123rf

Po teplé zimě vidíme v českých zemích už na přelomu března a dubna celou řadu rozkvetlých stromů. Některé jsou dokonce už i leckde odkvetlé, třeba meruňky. To třešně a višně jdou do květu právě nyní – v závislosti na konkrétní lokalitě, někde už kvetou. Je zcela jasné, že za měsíc - na 1. máje - bude už vše odkvetlé. Kdo by chtěl dodržet tradici polibku pod rozkvetlým stromem, bude mít tedy smůlu. Snad leda vyrazit někam vysoko do hor, kde je vegetační cyklus přece jen opožděn..

A v budoucnu, i když mohou přijít nějaké chladnější roky, tak dlouhodobě se s oteplováním klimatu stane standardem, že stromy u nás pokvetou většinou právě již na začátku dubna. Tedy o měsíc dřív, než bývalo zvykem v minulosti. Třeba v době, kdy vznikla báseň Máj a nebo kdy vzniklo české pojmenování měsíce květen. Další generace už nebudou asi chápat, proč se měsíc jmenuje květen, když v něm nic nekvete…

A tak vzniká básnická iniciativa, aby lidé začali například tradici mileneckých polibků provozovat už 1. dubna. Jedině tak ji vlastně půjde udržet. Cílem iniciativy je ustanovit na 1. duben státní svátek, aby se lidé mohli romantickým chvilkám věnovat jako dřív. Vzniká například také nová moderní verze básně Máj. Úprava originálu je zatím v procesu tvorby. Básníci naráží na problém, že na slovo "apríl" se na rozdíl od máje, v češtině nic nerýmuje...

Posun prvomájových tradic o měsíc dopředu se hodí i kvůli dalším aktivitám – například pálení čarodějnic. S oteplováním klimatu se bude stávat, že v na konci dubna už budou panovat sucha a při pálení ohňů vznikne riziko požárů. I kvůli tomu bude lepší do budoucna posunout o měsíc všechny oslavy prvního máje na přelom března a dubna, kdy krajina nebude tak suchá. Ekologické spolky tuto změnu podporují a chtějí, aby posun oslav 1. máje o měsíc dříve působil jako připomínka existujících klimatických změn.

A poslední skupinou, která tuto změnu podporuje, jsou odborníci na seznamování. Zejména různým nesmělým jedincům se totiž naskýtá skvělá příležitost při seznamování. Mohou svou tajnou lásku přivést pod strom a políbit ji – a v případě, že by reakce druhé osoby na polibek byla odmítavá či jinak a negativní, mohou z trapné situace velmi snadno vybruslit zvoláním – APRÍL!



Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024