Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

29. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 14:10 29. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství. Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem Zdroj fotografie: 123rf

Předpokládané teploty podle ALADINa v 15:00 hodin. Zdroj: Meteocentrum.cz

Předpokládané teploty podle ALADINa v 15:00 hodin (meteocentrum.cz)

Numerické modely předpokládají na sobotu vskutku vysoké teploty. Meteorologie je ale krásná (a zároveň zrádná) v tom, že vždy může do předpovědi vstoupit náhodná proměnná, která může překvapit jak numerické modely, tak i zkušenosti samotného meteorologa. Jednou z těchto proměnných je právě saharský prach, který očekáváme ve velkém kvantu v ovzduší nad naším územím a se kterým numerické modely nepočítají. Předpokládaná teplotní maxima tak mohou být poměrně výrazně ovlivněna a předpovídané hodnoty teplotních maxim nadhodnocené.

Saharský prach se na první pohled "prozradí" zejména zahalenou oblohou a zamlženým sluncem. Sluneční paprsky budou tak tlumeny a to ve finále může vyústit v nižší teplotní maxima, než předpokládáme. Jak moc teplotní maxima budou ovlivněna, lze jen spekulovat. V každém případě bude tento den nadprůměrně teplý a pravděpodobně i nejteplejší z celého týdne a svátků.

Tato situace není při velmi teplém jižním nebo jihozápadním proudění žádnou výjimkou a saharský prach se nad naše území dostává v podstatě každoročně. Naposledy ve větším měřítku se k nám dostal již letos, a to na konci února.

Saharský prach v únoru 2024 na obloze.

Saharský prach na obloze na konci února (autor: D. Novotný)




S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024