Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

27. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 15:49 27. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech. Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024 Zdroj fotografie: 123rf

Problémem je to, že letošní zima byla druhou nejteplejší zimou od počátku standardizovaného měření, a to průměrně o 4 °C za Českou republiku. Na jihu Moravy (zde myšleno v Brně) byla dokonce nejteplejší od roku 1800. Nejmenší odchylka od normálu průměrné teploty vzduchu za celou zimu byla zjištěna v oblasti Karlovarska, nejvyšší na Zlínsku.

Zároveň tato zima byla hodně bohatá na srážky, především ale na dešťové. Oproti období 1961-2022 se na našem území zaznamenalo o 67 % více srážek. V jednotlivých regionech se odchylky liší, obecně ale srážky přibývaly logicky s narůstající nadmořskou výškou. 

I přesto bylo sněhu podprůměrné množství, napadlo jen 70 % průměru. Nejméně sněhu spadlo na severozápadě Čech (zejména v Krušnohoří), na druhou stranu v Jihočeském kraji a na Vysočině spadlo jeho obvyklé kvantum. Nejzajímavější ale je maximální výška sněhové pokrývky na počátku prosince, kde na Českobudějovicku ve středních i níže položených polohách napadlo nebývalé množství sněhu. Zkrátka zimy, a zejména počasí v zimě, jsou nevyzpytatelné a poměrně zajímavý začátek prosince bohatý na mrazy a sníh vyústil v nejteplejší únor v historii měření...



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024