Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

26. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 21:06 26. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem. Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce? Zdroj fotografie: 123rf

Následující předpověď je platná k úterý 26. 3. 2024:

Na Velký pátek očekáváme oblačnou až polojasnou oblohu, pouze po ránu se mohou lokálně objevit mlhy. Na severu a krajním západě Čech bude oblačností více a lze očekávat i přeháňky. V noci teploty klesnou na 6/2 °C, lokálně může při zemi mrznout. Přes den teploty vstoupají na 15/19 °C, v případě západu Čech 11/15 °C. Vítr bude vát z jižních směrů a ve východní polovině ČR může dosáhnout až 50 km/h v nárazech. Na západě bude vítr slabší, to bude platit i v dalších dnech.

V sobotu bude polojasno, více oblačnosti se může objevit opět po ránu v podobě nízké oblačnosti nebo mlh. V noci teploty klesnou na 10/6 °C, na západě až ke 4 °C. Přes den teploty vystoupají na 19/23 °C. Vítr bude foukat stejný jako v pátek.

Počasí v neděli přinese polojasnou až oblačnou oblohu, vzácněji se mohou objevit přeháňky nebo i bouřky, pravděpodobně v oblasti Moravy. V noci teploty klesnou na 10/6 °C, na východě ČR na 14/10 °C. Maximální denní teploty očekáváme v rozmezí 18/22 °C. I v neděli je nutné počítat s vyššími nárazy větru na východě.

S malým otazníkem je do jisté míry stále Velikonoční pondělí. Zpočátku by měla panovat polojasná až oblačná obloha, později však oblačnosti přibude. Přidají se přeháňky, déšť nebo i bouřky. Zatím nelze předpovědět, kdy přesně se srážky objeví. To budeme ještě upřesňovat. Denní maxima očekáváme v rozmezí 18/22 °C.





Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024