Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktivita komárů poroste, pozor i na klíšťata

4. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 19:27 4. 6. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Doporučeno je použití repelentu Aktivita komárů poroste, pozor i na klíšťata Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Aktivitu klíšťat a komárů předpovídá a pravidelně zveřejňuje ČHMÚ ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Podle aktuální prognózy by se měly pro první uvedený druh podmínky v nejbližších dnech mírně zhoršovat, komáři by naopak měli být aktivnější.

Na většině území je aktuálně riziko napadení klíštětem (neděle 4.6.) na nejvyšším, pátém, stupni. V pondělí se nebezpečí mírně sníží v jižní polovině území, převážně na 3. až 4. stupeň. Následující den se na tuto úroveň dostane velká většina ČR, nejvyšší stupeň zůstane hlavně v severním a severovýchodním pohraničí. 

I přes očekáváné snižovaní aktivity nelze riziko napadení klíštětem podceňovat, stále se doporučuje použití repelentu, nevystupovat do křovin a kontrolovat, že jsme si nějaké klíště z vycházky nepřinesli.

U komárů je situace prakticky opačná. Na většině území začínáme na nejnižším stupni (opět k neděli), vyšší aktivita je zejména na jihovýchodní a východní Moravě. V nejbliších dnech začnou komáři létat více, v úterý se již na převážné části území čeká 3. stupeň z pětibodové stupnice.



Indii sužuje extrémní vlna veder

Indii sužuje extrémní vlna veder

Části Indie a Pákistánu v posledních dnech sužují extrémně vysoké teploty, které na některých místech přesahují i 50 °C a způsobují řadě lidí vážné zdravotní problémy.

31. 5. 2024
Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Během pátečního dne začne naše území ovlivňovat výrazná tlaková níže nad Itálií, která k nám bude posílat vlhký vzduch spolu s vydatnými a trvalými srážkami.

30. 5. 2024
Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Podle nejnovější dlouhodobé předpovědi nás nečeká červen s vlnami veder a suchými obdobími a tropické teploty z dubna tak zřejmě ještě chvíli v Česku nezažijeme.

29. 5. 2024
V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

I přesto, že je tato zpráva zatížena stále jistou mírou nejistoty, existuje reálná šance na sobotní přínos trvalých srážek do západních Čech. Vše bude závislé na rozvoji a výskytu téměř setrvalé tlakové níže nad Německem a na tom, jak moc případně ovlivní území Čech.

28. 5. 2024