Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Deštný prales si umí vyrábět svůj vlastní déšť

9. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 8. 2017 | zk, meteocentrum; sciencemag
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tento fakt může být důležitý i pro odhad budoucích klimatických změn. Deštný prales si umí vyrábět svůj vlastní déšť Zdroj fotografie: 123rf

V Amazonském deštném pralese byla už po dlouhou dobu pozorována jedna zvláštnost, totiž že období dešťů zde začíná o dva až tři měsíce dříve, než by odpovídalo pravidelným změnám cirkulace, která sem přináší vlhkost (a tedy i větší oblačnost a srážky) od oceánů.

Příčinou tohoto jevu je to, že les samotný vytváří během dýchání zelených rostlin vodní páru, která pak vstupuje do koloběhu vody a dává vzniknout dešťovým kapkám. Tato skutečnost byla v nedávné době definitivně prokázána díky chemickému rozboru vodní páry nad porostem, která na začátku deštivého období standardně obsahuje velké množství deuteria (těžkého vodíku), které by se ve vodní páře přicházející od oceánů vyskytovat nemohlo, ale v páře vydechované rostlinami je ho naopak dostatek.

Výroba vodní páry samozřejmě musí fungovat u všech zelených rostlin a je tedy jisté, že určitým způsobem přispívá do tvorby počasí na celém světě, i když ne třeba v takové míře, jako se tomu děje v Amazonii. Bylo by však dobré přesný vliv přítomnosti zeleně na tvorbu oblaků prozkoumat a s tímto vlivem pak počítat i v předpovídání lokálních změn klimatu, které mohou nastat například díky odlesňování.



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024