Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek zaprší, vyjasnění přijde v neděli

15. 2. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 2. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tento týden si zatím užíváme krásného předjaří! Z jasné oblohy na nás po dlouhé době svítí slunce a teploty stoupají i přes 10 °C. Tuto idylku nicméně v pátek ukončí průchod studené fronty spojené se srážkami a mírným ochlazením. Návrat zimy se ale nechystá a také srážky budou na většině území dešťové. V pátek zaprší, vyjasnění přijde v neděli Zdroj fotografie: 123rf

Zatahovat se pravděpodobně začne od severozápadu už ve čtvrtek večer a nejvýraznější srážky rovněž dorazí v noci nebo v pátek ráno. Většinou by se mělo jednat o déšť, který však může být ojediněle i mrznoucí. Během dne už bude srážkové pásmo slábnout a četněji se bude projevovat jen na horách. Díky postupnému ochlazování (denní teploty čekáme mezi 4 a 8 °C) ale musíme později od poloh nad 600 m počítat se srážkami sněhovými. Oblačnost bude po celý den pochopitelně převládat velká.

V sobotu obdobně jako v pátek očekáváme zataženo až oblačno, ale srážek by mělo být ještě o něco méně. Především odpoledne by se měly vyskytovat už jen ojediněle. Maximální denní teploty předpokládáme v tento den mezi 3 a 7 °C.

Protrhání oblačnosti přinese až nedělní den. Postupně by mělo převládnout polojasno, místy dokonce až jasno! Teploty však zůstanou stejně jako v sobotu pouze kolem 3 až 7 °C.

Opětovné oteplení přinese až první polovina příštího týdne (konkrétně v úterý se teploty zase nejspíš vyšplhají přes 10 °C), ale srážkově by mělo být toto období výrazně bohatší než to aktuální.



Máme za sebou velmi deštivý přelom května a června

Máme za sebou velmi deštivý přelom května a června

Tlaková níže nad Německem od pátečního dne ovlivňuje naše území a od včerejšího dne tak nad naším územím vydatně prší, ještě i nedělní den bude ve znamení častých a někde i vydatných srážek.

1. 6. 2024
Indii sužuje extrémní vlna veder

Indii sužuje extrémní vlna veder

Části Indie a Pákistánu v posledních dnech sužují extrémně vysoké teploty, které na některých místech přesahují i 50 °C a způsobují řadě lidí vážné zdravotní problémy.

31. 5. 2024
Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Během pátečního dne začne naše území ovlivňovat výrazná tlaková níže nad Itálií, která k nám bude posílat vlhký vzduch spolu s vydatnými a trvalými srážkami.

30. 5. 2024
Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Podle nejnovější dlouhodobé předpovědi nás nečeká červen s vlnami veder a suchými obdobími a tropické teploty z dubna tak zřejmě ještě chvíli v Česku nezažijeme.

29. 5. 2024
V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

I přesto, že je tato zpráva zatížena stále jistou mírou nejistoty, existuje reálná šance na sobotní přínos trvalých srážek do západních Čech. Vše bude závislé na rozvoji a výskytu téměř setrvalé tlakové níže nad Německem a na tom, jak moc případně ovlivní území Čech.

28. 5. 2024
Houbařská sezóna pomalu začíná

Houbařská sezóna pomalu začíná

Teplé a na srážky poměrně bohaté počasí již začíná v některých lokalitách nahrávat růstu hub. Vzhledem k výhledu počasí na další dny lze navíc předpokládat, že se houbám bude dařit i nadále.

27. 5. 2024