Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na podzim zřejmě začne El Niňo

16. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už nyní jsou v rovníkové části Pacifiku nadprůměrné teploty. Na podzim zřejmě začne El Niňo Zdroj fotografie: 123rf

Ještě během jara se zdálo, že po dvou sezonách, kdy v oblasti Tichého oceánu převládal jev La Niňa, nastanou nyní z hlediska cirkulace oceánských proudů i atmosféry neutrální podmínky. Nejnovější data z oblasti ale naznačují, že se místo toho rovnou začíná vyvíjet El Ňiňo, tedy teplá fáze této tzv. Jižní oscilace.

Podle dohody se stav oscilace v rovníkové části Tichého oceánu určuje na základě odchylky povrchové teploty vody od normálu. La Niňa nastává, pokud aspoň ve třech po sobě jdoucích měsících činí záporná odchylka více než 0,5 °C. El Niňo se vyhlašuje při právě opačných podmínkách. V posledních měsících a týdnech teplota povrchu oceánu v oblasti trvale roste a nyní již odchylky překračují oněch 0,5 °C v kladném směru v jeho větší části. V létě se přitom tradičně odchylky o normálu pohybují v blízkosti nuly, naopak nejvyšší odchylky oběma směry bývají evidovány v zimě (a 2 °C od normálu). Proto je tzv. Jižní oscilace částečně sezónní jev.

Poslední El Niňo nastalo v zimní sezoně 2008/2009, následovaly dvě sezony La Niňa, z nichž ta první byla zřetelně silnější. Nyní, kdy je před námi sezona 2012/13, už pravděpodobnost, že dojde k rozvinutí El Niňa překročila hodnotu 60 %, zhruba třetinová je pak šance, že zůstanou po celou zimu zachovány neutrální podmínky a v návrat La Niny už modely nevěří - dávají tomu pravděpodobnost jen kolem 5%.

Jižní oscilace významně ovlivňuje počasí v celé oblasti Tichého oceánu. V jeho západní části (Indonésie, Austrálie) při jevu El Niňo nastává sušší období, naopak v jižní a střední Americe vydatně prší. Z globálního hlediska pak El Niňo vede k celkově teplejším rokům.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024