Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Řeky zpátky v normálu, někde naopak i povodňové stavy!

13. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 6. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vzestupy hladin už nemají jepičí život Řeky zpátky v normálu, někde naopak i povodňové stavy! Zdroj fotografie: 123rf.com Vydatnější srážky posledních dní, na které dnes navazuje i středa, se odrážejí i na hladinách vodních toků. Zatímco víkendové deště vypila půda jak první pivo po celodenní tůře, ty poslední srážky již pomalu prosakují do spodních vod, čímž se navyšuje vydatnost pramenů a tvoří to základ pro udržitelnější stavy průtoků do dalších dnů a týdnu. Voda, která se vsákne až pod kořeny stromů, je pak uvolňována pomalu a dlouho.

Srážková vlna, která přišla v noci na středu, se projevila především na jihozápadě Čech, kde už řeky dokázaly vystoupat během noci až na druhé stupně povodňové aktivity - třeba Vltava v Lenoře nebo Otava v Sušici, i další menší toky. Dopoledne srážková činnost pokračuje, ale v mírnější podobě a řeky díky tomu klesají, už vyklesaly i mimo první stupeň aktivity, stále se nicméně drží vysoko. Nadprůměrně vodnaté jsou nyní toky v celé západní polovině Čech, během středy si polepší spíše jihočeské řeky, ale i ty na východě a severu Čech, a na Českomoravské vrchovině. 

Jediná oblast, kde zůstanou řeky v podprůměru, bude na jihovýchodě Moravy, ale ani zde to není už nijak tragické. Radovat se mohou vodáci, zahrádkáři i zemědělci. Sucho je definitivně pryč. Od čtvrtka srážky nečekáme, takže řeky zase budou postupně klesat. Nicméně by muselo zase přijít delší suché období, aby se vrátily do stavu sucha. Nejbliží udržovací srážky přitom máme v předpovědi už na neděli. A ani teploty nebudou nijak extrémně vysoké, takže voda v půdě a krajině obecně nějakou dobu skutečně vydrží.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024