Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

S deštěm to nebude o víkendu až tak strašné

7. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 9. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nedělní množství srážek je ovšem zatím poměrně nejisté. S deštěm to nebude o víkendu až tak strašné Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

S počasím o víkendu to na začátku tohoto týdne vypadalo bledě. Na sobotu bylo hlášené rychlé přibývání oblačnosti a na neděli už dokonce déšť na celém území a teploty spíše kolem 15 °C. Situace ohledně oblačnosti se příliš nezměnila, ale se srážkami a teplotami by to ani zdaleka nemělo být až tak tragické.

První vliv fronty, která bude přes naše území v neděli procházet, pocítíme už v pátek odpoledne, kdy bude v Čechách od severozápadu přibývat oblačnosti. Srážky ale nehrozí a teploty se budou díky příjemnému jižnímu proudění pohybovat kolem 20 až 24 °C.

V sobotu bude dopoledne převládat polojasno až oblačno a v odpoledních hodinách se začne v Čechách od západu zatahovat. Později odpoledne nebo večer se mohou objevit i první srážky, ale pravděpodobně budou doménou pouze západních Čech a jinde se projeví maximálně v noci. Teploty budou dokonce ještě připomínat léto. V Čechách sice zůstanou jako v pátek mezi 20 a 24 °C , ale na Moravě a ve Slezsku budou stoupat na 23 až 27 °C.

Předpověď na neděli je zatím poměrně nejasná. Velká oblačnost je jistotou, ale ohledně množství srážek na procházející studené frontě se modely vůbec neshodují. Dle našich odhadů na většině území nejspíš nějaká ta kapka spadne, ale intenzivnějšímu dešti se možná pro tentokrát vyhneme. Pokles teplot bude znatelný, ale projeví se spíše v Čechách, kde denní maxima čekáme kolem 15 až 20 °C. Na východě se maximální denní teploty předpokládají stále kolem 22 až 26 °C.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024