Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O víkendu se počasí ustálí

10. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 8. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplotní gradient z našeho území zmizí a srážek i oblačnosti bude ubývat. O víkendu se počasí ustálí Zdroj fotografie: 123rf

Počasí současných dnů je poměrně nevyzpytatelné: teploty se v rámci České republiky výrazně liší, oblačnost je proměnlivá, občasně se vyskytují přeháňky (mnohdy na místech, kde původně vůbec nebyly očekávány) a doprovázeny jsou různě silnými bouřkami. O víkendu se však počasí konečně uklidní a postupně se vyloupne i sluníčko.

V sobotu bude na severovýchodě republiky zpočátku převládat zataženo s doznívajícím deštěm. Během dne ale bude oblačnosti na celém území ubývat na oblačno až polojasno a přeháňky budou hrozit opravdu jen ojediněle. Maximální denní teploty očekáváme mezi 17 a 21 °C, na jihovýchodě mohou sahat na 23 °C. Oproti současným dnům to sice znamená ochlazení, ale díky postupně se prodírajícímu slunci to pocitově bude spíše velice příjemná změna.

Neděle přinese slunné počasí do celé naší oblasti. Převládat by mělo polojasno až oblačno, odpoledne se ojediněle mohou objevit slabé přeháňky. Větší šanci obecně mají v Čechách než na Moravě a ve Slezsku. Teploty budou oproti sobotě zhruba o dva stupně vyšší – 19 až 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024