Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve čtvrtek hrozí silné bouřky

8. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 8. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na východě se navíc mohou vyskytovat i velmi vysoké teploty. Ve čtvrtek hrozí silné bouřky Zdroj fotografie: photos.com

Přes území České republiky bude v nejbližších dnech zvolna postupovat výrazná vlnící se fronta, která bude oddělovat teplý vzduch na východě od chladného na západě. Vyskytovat se na ní budou četné srážky doprovázené bouřkami, místy i silnými.

První přeháňky, spojené s touto frontou, se začnou objevovat ve středu večer na jihu republiky. Během noci se rozšíří na většinu území a místy při nich musíme počítat i s bouřkami, které ovšem budou v pozdějších hodinách díky nižším teplotám vzduchu slabší. Srážkové úhrny ale i tak mohou lokálně překročit 30 mm.

Do čtvrtečního rána přeháňky lehce poleví, ale pravděpodobně odpoledne k nám začnou od západu opět doléhat, i když tentokrát s mnohem větší silou než ve středu večer. Napršet může i 50 mm vody, vyskytovat se mohou kroupy a přechodně bude zesilovat i jinak mírný vítr.

Jak plyne z již zmíněného teplotního kontrastu, tato fronta bude kromě srážek přinášet také výrazné ochlazení. V závislosti na přesném načasování jejího postupu se tedy mohou denní maxima pohybovat od zhruba 22 °C na západě po tropických 35 °C na východě a jihovýchodě. Pro východ proto bude čtvrteční den nepříjemný i z hlediska vysokých teplot.

V pátek ještě srážky neustanou, ale příliš silný déšť by se už vyskytovat neměl – dokonce i bouřky už hrozí jenom místy na východě. Vyčasovat se začne až v sobotu, kdy bude po zamračených dnech od západu ubývat také oblačnosti.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024