Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

První srpnový den byl nejteplejším v roce: až 37,3 °C

2. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 8. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tato hodnota letos už pravděpodobně nebude překonána První srpnový den byl nejteplejším v roce: až 37,3 °C Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Maximální teploty v úterý lehounce zaostaly se původními očekáváními, ale i tak to stačilo na dosažení nejvyšších hodnot léta 2017. Maximum 37,3 °C odpovídající zhruba teplotě lidského těla bylo naměřeno ve Staňkově na Domažlicku. O malinko "chladněji" měli v Praze-Průhonicích, kde teploměr ukázal 36,9 °C. Podobná maxima byla i na jihu Moravy (Strážnice 36,7 °C).

Na řadě míst padly teplotní rekordy, pocházející nejčastěji z roku 1994. Tabulky se přepisovaly třeba v Českých Budějovicích , kde stanice měří už 133 let, ale úterních 36,4 °C tu 1. srpna nikdy neměli. Rekord z Prahy-Klementina však pokořen nebyl, činil rovných 36 °C a na tuto hodnotu zde byla letošní vedra přece jen krátká, centrum Prahy si užívalo pouze 35 °C.

V dalších dnech vedra oslabí, což naznačila už slabší studená fronta, která nás v noci na středu zasáhla. Na ní se objevily i místní bouřky, z nichž na severozápadě Čech spadlo až 15 mm srážek. Za ní dojde k mikroskopickému ochlazení. Ve čtvrtek a pátek se teplota zase dočasně zvednou, neměly by však již překračovat 35 °C. Pravděpodobně jsme tak v úterý zaznamenali nejteplejší den roku 2017.

Definitivní to bude až kolem 20. srpna, do té doby existují příklady z minulých let, že může být v tuto část léta ještě i tepleji. 




O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024