Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Duben celosvětově druhý nejteplejší od začátku měření

19. 5. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 5. 2017 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Evropě včetně Česka byl spíše chladnější Duben celosvětově druhý nejteplejší od začátku měření Zdroj fotografie: 123rf Měření amerických institutů NOAA i NASA shodně ukázala, že letošní duben nijak nenarušil jednoznačný trend oteplování planety. Byl ze všech dubnových měsíců historicky druhý nejteplejší. Zaostal pouze za minulým rokem, kdy se projevoval silný jev El Niňo.  Podle NOAA činila odchylka od průměru v tomto měsíci +0,90 °C, minulý duben přinesla +1,07 °C.

Velmi teplo bylo zejména ve východní Asii, ale i třeba na Aljašsce, kde zažili navíc duben mimořádně suchý.  Naopak spíše chladnější duben hlásila Kanada, větší část Austrálie a také severovýchodní Evropa, i v Česka byl duben spíše z těch o něco chladnějších měsíců. V žádné části světa však nešlo o extrémně chladný měsíc.

I když duben nepřekonal ustanovený rekord, je velmi zajímavé, že současné měsíce jsou globálně velmi teplé i přesto, že přes zimu probíhala v Tichém oceánu studená fáze La Niňa a nyní máme neutrální podmínky. Tato konstalace by měla vést ke globálně spíše nižší teplotě, a zvlášť i s ohledem na to, že sluneční cyklus je nyní ve své útlumové fázi. Energie ze Slunce dostává planeta teď o něco málo méně. 

Až se vrátí El Niňo, lze očekávat, že se dočkáme dalších rekordně teplých měsíců a roků...



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024