Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Duben celosvětově druhý nejteplejší od začátku měření

19. 5. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 5. 2017 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Evropě včetně Česka byl spíše chladnější Duben celosvětově druhý nejteplejší od začátku měření Zdroj fotografie: 123rf Měření amerických institutů NOAA i NASA shodně ukázala, že letošní duben nijak nenarušil jednoznačný trend oteplování planety. Byl ze všech dubnových měsíců historicky druhý nejteplejší. Zaostal pouze za minulým rokem, kdy se projevoval silný jev El Niňo.  Podle NOAA činila odchylka od průměru v tomto měsíci +0,90 °C, minulý duben přinesla +1,07 °C.

Velmi teplo bylo zejména ve východní Asii, ale i třeba na Aljašsce, kde zažili navíc duben mimořádně suchý.  Naopak spíše chladnější duben hlásila Kanada, větší část Austrálie a také severovýchodní Evropa, i v Česka byl duben spíše z těch o něco chladnějších měsíců. V žádné části světa však nešlo o extrémně chladný měsíc.

I když duben nepřekonal ustanovený rekord, je velmi zajímavé, že současné měsíce jsou globálně velmi teplé i přesto, že přes zimu probíhala v Tichém oceánu studená fáze La Niňa a nyní máme neutrální podmínky. Tato konstalace by měla vést ke globálně spíše nižší teplotě, a zvlášť i s ohledem na to, že sluneční cyklus je nyní ve své útlumové fázi. Energie ze Slunce dostává planeta teď o něco málo méně. 

Až se vrátí El Niňo, lze očekávat, že se dočkáme dalších rekordně teplých měsíců a roků...



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024