Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zatím máme poměrně vlhké jaro

16. 5. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 5. 2017 | ms, meteocentrum.cz, různé zdroje
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Úroda by tak měla být dobrá, pokud tedy nezmrzla Zatím máme poměrně vlhké jaro Zdroj fotografie: 123rf

Zahrádkáři letošní jaro z velké části proklínají, protože se během druhé poloviny dubna ale i začátku května objevily poměrně pozdní noční mrazy, které způsobily značné škody hlavně u ovoce a také třeba vinné révy. Na druhou stranu však letošní jaro přináší poměrně vydatné množství srážek, což není každý rok samozřejmostí. A v tuto část roku je to důležité hlavně pro zemědělce.

Za poslední tři měsíce máme v Česku zhruba o 30 % více srážek, než je průměr. Třeba ve středních Čechách, ale i na Ostravsku máme přebytek srážek až kolem 50 %. Na severu Čech je přebytek deště menší, ale i zde se srážky pohybují nad průměrem. V posledních dnech je velké množství srážek z přeháněk, které jsou regionálně nerovnoměrné. Nakonec ale aspoň trochu prší všude. Srážky jsou relativně slušně rozloženy do celého jara, poněkud sušší byl jen konec března. 

Nejbližší dny sice přinesou slunečné počasí bez deště, ale už na víkend se předpokládají další, a hlavně v Čechách i významnější, srážky. Tudíž už je skoro jisté, že letošní jaro bude vyhodnoceno jako srážkově dostatečně bohaté, mírně nadprůměrně. Nejlepší předpoklady pro dobrou úrodu na polích. I kdyby přišlo letní sucho, zásoby vody v půdě by měly být na nějaký čas dostatečné.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024