Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend bude deštivý

16. 3. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 3. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O něco méně srážek dorazí v neděli. Víkend bude deštivý Zdroj fotografie: 123rf

Teplé a slunečné počasí, které jsme si užívali zejména ve čtvrtek, příliš dlouho nevydrží. Počínaje pátečním odpolednem bude přes naše území postupovat studená fronta následovaná dalšími frontálními systémy, které se projeví snížením teplot, velkou oblačností a deštěm.

Oblačnosti začne přibývat už během pátečního odpoledne a na většině území musíme počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejpozději srážky dorazí na východ území, kde se pravděpodobně rozprší až kolem šesté hodiny večerní. Teploty budou v tento den ovšem nejvyšší z celého týdne! Očekáváme je mezi 14 a 18 °C a není vyloučeno, že se objeví i první letošní dvacítka!

V sobotu už bude prakticky celý den převládat zatažená obloha a pršet bude skutečně na celém území – tedy kromě poloh nad 800 m, kde budou srážky sněhové. Mírné ustávání deště čekáme až v noci na neděli, přičemž od severu bude také oblačnost přecházet na proměnlivou. Denní teploty se budou v sobotu pohybovat jen mezi 6 a 10 °C, což bude oproti teplému pátku docela šok.

V neděli bude oblačnost zpočátku proměnlivá a přeháňky jen místní (trvalejší déšť se předpokládá pouze na jihozápadě), ale odpoledne se začne od jihozápadu opět zatahovat, což se ani tentokrát na většině území neobejde bez občasného deště (na horách sněžení). Obecně by ale měly být srážkové úhrny menší než v sobotu. Teploty budou v neděli o něco vyšší než v sobotu, i když pravděpodobně ne více než o dva stupně.

V nadcházejícím týdnu očekáváme velkou oblačnost a přeháňky ještě i v pondělí. Relativně slunečné by mělo být úterý a dále už je situace poměrně nejistá.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024