Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách přibude další sníh

10. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 1. 2017 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už nyní ho je místy i přes metr Na horách přibude další sníh Zdroj fotografie: 123rf Letošní zima je lyžařům milostivá - přinejmenším ve srovnání s těmi minulými. Sněhová pokrývka nyní leží prakticky na celém území Česka, na běžky se tak dá vyrazit i v nižších polohách, kromě nejnižších poloh jižní Moravy (Břeclavsko, Hodonínsko). I v Polabí je sníh v souvislé pokrývce. Na horách je pak sněhu mnohem víc, a lyžovat se dá prakticky všude. Labská Bouda v Krkonoších se dostala přes metr - je zde 110 cm. Lysá hora v Beskydech má 80 cm. Ve výškách kolem 800 m, kde leží většina skiareálů, je kolem 30 cm přírodního sněhu, někde i půl metru.

V dalších dnech sněhu na horách opět přibude - přinese ho sem nejprve teplá fronta v noci na čtvrtek, kolem 5 cm, a další zásoby pak budou doplněny studenou frontou v noci na pátek. Zase kolem 5 cm. Další sněhové přeháňky s menším dopadem se mohou objevit i během víkendu. Teploty v horách setrvají bezpečně pod nulou, takže sněhu bude dál jen přibývat. Hory si konečně po několika letech užívají pravé zimy.

To do nižších poloh dorazí ve čtvrtek obleva, i když teploty půjdou jen slabě nad nulu. Podobně lehce nad nulou bude i v pátek, a tak je možné, že sníh ani v níže položených oblastech nestihne úplně roztát, než se během víkendu teploty zase vrátí zpátky pod nulu i v denních hodinách. Kolísání teplot kolem nuly a průběžné odtávání a zamrzání sněhu vede k riziku klouzavých ledových jevů (náledí, zmrazky), se kterými bude třeba počítat. Navíc i v nižších polohách se objeví srážky - a převažující sněžení může dočasně přejít i v déšť, a pak zase naopak...




Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024