Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mírné oteplení, pak se vrátí mráz

9. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 1. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na horách se ve čtvrtek objeví sněžení Mírné oteplení, pak se vrátí mráz Zdroj fotografie: Martin Štros Pravé zimní počasí minulých dní ještě nekončí. I když se dočkáme dílčího oteplení ve čtvrtek, na víkend by se zase měly vrátit celodenní mrazy. 

Nejstudenějším dnem týdne bude ale už úterý, kdy nejvyšší teploty vyšplhají pouze na -6/-2 °C, přestože bude převážně slunečno. Studený vzduch se ale projeví, a nejvíce to pak bude v noci na středu, kdy čekáme minimální teploty dokonce -8/-12 °C, a lokálně může být opět mnohem méně, pod -15 °C a v mrazových kotlinách i pod -20 °C. Tím se ještě přiblížíme k počasí minulého víkendu, a proto je i vydána výstraha na silný mráz.

Středa ale přinese změnu. Od západu se nasune výrazná teplá fronta, která přinese výrazné oteplení a trvalé srážky, které začnou sněžením, a rychle přejdou v nižších polohách v déšť. Ještě v poledne budou na celém území teploty výrazně pod nulou -6/-2 °C, ale už během odpoledne se výrazně oteplí a v podvečer teploty vystoupí v Čechách už nad nulu.  V noci se pak srážky i oteplení dostanou na Moravu.

Čtvrtek nabídne proměnlivou oblačnost, jen ojedinělé srážky, v nížinách dešťové, jinde sněhové, a denní teploty +0/+4 °C. Patrně půjde o pro změnu nejteplejší den v týdnu.  V noci na pátek totiž přejde studená fronta, která na horách přinese další sněžení, a do nížin nejspíš postupně také. V pátek už denní teploty vystoupí zase jen na -2/+2 °C. O víkendu se pak budou vyskytovat místní sněhové přeháňky a teploty už zakotví pod nulou na přibližně -4/-0°C. 

Na zimní počasí to vypadá i na začátku příštího týdne. Leden se letos zřejmě opravdu vydaří...



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024