Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku byl rok 2016 chladnější než dva předchozí

30. 12. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 12. 2016 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážkově se velmi přiblížil normálu V Česku byl rok 2016 chladnější než dva předchozí Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Rok 2016 byl na našem území sice z dlouhodobého pohledu teplý, avšak ne tak výrazně jako roky 2014 a 2015. V předchozích dvou letech u nás byla zaznamenána průměrná teplota shodně 1,9 °C nad dlouhodobým průměrem. Letošní rok skončí s odchylkou pouze 1,2 nebo 1,3 °C. Měl by se zařadit na 8. místo z historického hlediska.

Srážkově bude rok přibližně na úrovni dlouhodobého průměru, očekáváme, že celkový úhrn spadlých srážek by měl být asi o 4-7 % pod průměrem. Není to moc - v roce 2015 byl srážkový deficit 21 %, a to byl už skutečně suchý rok.

Z hlediska chodu počasí během roku lze říci, že zvlášť teplé období jsme zaznamenali na přelomu ledna a února, a pak v druhé polovině září, kdy se nám krásně prodloužilo léto. Vyloženě studené periody byly krátké - za zmínku stojí hlavně ta v polovině ledna, kdy byly mrazy opravdu silné, a pak na začátku května. Srážkově stojí za zmínku trochu sušší období srpna a září, předtím bylo i poměrně suché jaro, ale na druhou stranu to vykompenzoval deštivější červenec.

Krátkodobé extrémy se vyskytovaly během roku tradičně různě, i když padlo několik maximálních teplotních rekordů v pražském Klementinu, za zmínku stojí hlavně překonání rekordu minimálního. 11. srpna klesla ranní teplota na rovných 10 °C, minimální rekord padl na stanici poprvé po 18 letech, předtím tomu bylo 1. září 1998.  

Ve výsledku lze říci že i přes dílčí povětrnostní extrémy, které zaznamenáme každý rok, se tento rok do historických tabulek nijak zvkášť významným písmem nezapíše. Nezažili jsme nic, co by zůstalo v paměti, tak jako v minulosti povodně, sněhové kalamity nebo dlouhotrvající či mimořádná tropická vedra. A to je vlastně dobře, protože zapamatovatelné extrémy většinou nejsou ničím příjemným.



Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Do Česka pronikl studenější vzduch a tak nás po nocích čeká pokles teplot pod bod mrazu, nejstudenějším bude pravděpodobně úterní ráno. Hrozí spálení květů již rozkvetlých stromů, zejména meruněk.

17. 3. 2024
Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

V polovině března jsou v Česku vykvetlé například meruňky, a to nejen rané odrůdy. Květenství je posunuté až o měsíc oproti normálu. Brzy se přidají další stromy, a do konce dubna bude pravděpodobně vše odkvetlé.

17. 3. 2024