Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hory lákají na slunce, vydrží i do Nového roku

29. 12. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 12. 2016 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sníh na sjezdovkách většinou je, i díky umělému zasněžování Hory lákají na slunce, vydrží i do Nového roku Zdroj fotografie: 123rf.com Kdo se letos rozhodl strávit Silvestra a okolní dny někde na horách, dobře udělal. Počasí je díky oblasti vysokého tlaku plné slunce - v nižších polohách místy zlobí nízká inverzní oblačnost (i když zdaleka ne všude), ale hory nad ní bez problémů vystupují. Slunce tak svítí jak jen mu to prosincový sklon zemské osy dovolí. A bude to platit přinejmenším do Nového roku včetně. Příchod oblačnosti a následně i srážek se očekává až v pondělí 2. ledna.

K tomu v posledních dnech aspoň ve vyšších polohách i trochu sněžilo. Nejsou to žádné přívaly - jednotky centimetrů přibyly a dohromady najdeme na hřebenu Beskyd 50 cm, v jiných pohořích ale většinou jen 10-20 cm přírodní pokrývky. Pro běžkaře to stačí jak kde - je třeba vybírat místa podle nadmořské výšky. Sjezdoví lyžaři se mají lépe, v naprosté většině středisek totiž sjezdovky dosněžili ještě umělým sněhem, a tak jsou v provozu. Uzavřena jsou jen některá malá střediska v nižších nadmořských výškách.

Teploty vzduchu jsou díky přílivu teplého vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry i na horách vcelku příjemné, a přes den budou v pátek i o víkendu stoupat i nad bod mrazu. V podhůří, kde se inverze protrhá, pak i výrazněji nad ní. Ale noční minima by měla být mrazivá, takže sněhová pokrývka nebude ohrožena. Aspoň tedy ne ta, která už zde leží. Podmínky pro lyžování tak nejsou vůbec špatné...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024