Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další inverze na obzoru

27. 12. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 12. 2016 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pod vlivem tlakové výše budeme od čtvrtka až do neděle. Další inverze na obzoru Zdroj fotografie: 123rf

Dny se srážkami budou pomalu končit. Na území střední Evropy postupuje výrazná tlaková výše, která bude od čtvrtka do neděle ovlivňovat počasí také u nás. Zaručovat bude sušší počasí, ale jak jsme si již v tomto období zvykli, sluníčko se bude objevovat jen místy díky četnému výskytu nízké oblačnosti.

Ve čtvrtek se inverzní teplotní zvrstvení zapříčiňující tvorbu nízké oblačnosti ještě pravděpodobně nevytvoří a na východě bude převládat polojasno až jasno. Západ České republiky bude nicméně ovlivňován rozpadající se frontou a oblačnost zde bude spíše velká (zejména dopoledne) a ojediněle se mohou objevit i sněhové nebo smíšené přeháňky. Maximální denní teploty by se měly pohybovat mezi 0 a 4 °C.

Pátek a sobota už budou ve znamení typického inverzního charakteru počasí. Na horách bude většinou jasno, ale nižší polohy budou ležet pod vrstvou nízké oblačnosti, která se v odpoledních hodinách bude jen místy protrhávat na polojasno až jasno. Množství oblačnosti se podepíše také na teplotách. Nejčastěji je očekáváme mezi -2 a 3 °C, ale při malé oblačnosti mohou vystoupat až na 5 °C.

Pro neděli (1. 1. 2017) jsou zatím předpovědi poměrně nejisté. Oproti předchozím dnům poněkud zesílí vítr, který může napomoct odbourávání inverze. Stane-li se tak, bude tento den krásně slunečný a teploty budou stoupat na -1 až 4 °C.

V pondělí bude vliv tlakové výše ukončen studenou frontou, která přes naše území projde od severozápadu. Počítat musíme se srážkami a rýsuje se dokonce i výraznější ochlazení.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024