Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Říjen je zatím mimořádně deštivý, přeje houbařům

22. 10. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 10. 2016 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
I kdyby už ani nekáplo, skončí jako srážkově nadprůměrný Říjen je zatím mimořádně deštivý, přeje houbařům Zdroj fotografie: 123rf.com Říjnové počasí zatím podzimním procházkám a výletů moc nepřeje, jednak není příliš teplo, ale hlavně hodně prší. Aspoň nějaké srážky se vyskytly ve většině říjnových dnů a zvlášť vydatné deště jsou vidět na východě území. V Ostravě od začátku měsíce napršelo již 99 mm srážek, zatímco dlouhodobý průměr pro celý říjen je zhruba 45 milimetrů, tedy jen za první dvě třetiny měsíc napršel dvojnásobek průměru za celý měsíc. 

Směrem na západ se přebytek srážek zmenšuje, ale jen mírně - v Praze je dlouhodobý normál za říjen 28 mm, ale už letos napršelo 58 mm, tedy i zde více než dvojnásobek. Jen na úplném západě je přebytek srážek menší, Cheb hlásí zatím 38 mm a to je právě tolik, kolik je normál za celý říjen. Jenže se bavíme o dešti do 22. října včetně, ve zbývajícím více než týdnu by také mělo ještě pršet, i když už méně.  I tak se i západ Čech zřejmě stihne dostat výrazně nad průměr. Zbytek republiky pak skončí nad normálem hodně výrazně, většinou s více než dvojnásobkem srážek!

Hodně deštivý říjen přeje houbařům, kteří hlásí skvělé úlovky. Růst hub už může trochu limitovat chladnější počasí, první dvě třetiny října byly teplotně průměrné až lehce podprůměrné, ale stále je to ještě na houby dost. Povodně nehrozí, protože konec září byl dost suchý, takže koryta řek nejsou přeplněná a půda hodně absorbuje. Navíc říjnový normál je podstatně níže než ten letní, takže i když v říjnu naprší dvojnásobek průměru, tak je to pořád jen asi tolik vody, jako když v létě naprší průměr. 

Pocitově prší mnohem víc než v létě, protože zatímco v létě spadne většina srážek v krátkých bouřkách, které se přeženou, nyní se jedná o trvalejší deště, které jsou mírnější, ale trvají déle. To propívá tomu, aby se voda vsákla do krajiny a podzemních vod, i proto nehrozí povodňové stavy. Jen pro nás to znamená, že říjen zatím není moc krásný měsíc, ale co bychom také po přenádherném září mohli chtít, že?




Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024