Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Číňané budou ovlivňovat počasí nad Českem

1. 4. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 4. 2016 | jpp, ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Návštěva čínského prezidenta přinesla celou řadu dohod, z nichž jedna je zatím médii poměrně opomíjená, přestože může mít výrazný dopad na naše životy. Třeba v podobě teplejšího a především vlhčího léta. Číňané podle smlouvy budou od letošního roku moci měnit počasí nad naším územím. Číňané budou ovlivňovat počasí nad Českem Zdroj fotografie: 123rf

Technologie, které Čína využívá, spočívají například ve zvyšování počtu kondenzačních jader v atmosféře v kombinaci s vysíláním vhodných frekvencí elektromagnetického vlnění, což umožňuje zvýšení množství srážek. Toho lze dosáhnout jak z moderních pozemních stanic, tak i pomocí některých letadel a satelitů. K vyvolání deště pak postačuje i malá oblačnost. Technologie je označována jako "Fu Puang", podle čínského boha počasí.

Zvýšení množství srážek má přispět zejména k dostatku vody v našich řekách, což by umožnilo realizovat připravovaný vodní kanál Dunaj-Odra-Labe, který zlevní přepravu čínského zboží do Evropy. Přínos pro Česko spočívá v odstranění problémů s letními suchy, což trápí především naše zemědělce.

V první fázi, která začne už během tohoto jara, budou čínští odborníci technologie pro ovlivňování počasí testovat. Připravme se proto doslova na aprílové počasí. Jakožto seriózní meteorologické médium musíme přiznat, že vzhledem k větší proměnlivosti počasí v době testování lze předpovědím počasí věřit pouze na několik málo dní.

V druhé fázi - po kalibraci všech technologických jednotek - však můžeme očekávat pravidelné počasí, které se bude přesně řídit podle předem schválených pětiletých plánů. Česká strana se údajně pokouší ještě vyjednat, aby byly deště vyvolávány jen ve všedních dnech, a aspoň o víkendech tak Česku zůstalo trochu slunečných dní.

Do budoucna obě strany doufají, že díky nové spolupráci bude v České republice možné začít v příští sezóně pěstovat mnohé žádané, avšak na vodu velmi náročné plodiny, jako je například rýže. Podle studie Ministerstva zemědělství je zatím české podnebí pro tuto plodinu nevhodné. Nicméně zvýšením množství srážek o 50 % by znamenalo, že bude možné založit tisíce hektarů rýžových plantáží především na jihu Moravy a v Polabí.

Podle našich informací za dohodu o ovlivňování počasí velmi lobboval náš významný český politik. Ten si již podle zdrojů z vlády založil další firmu a už má zpracovaný podnikatelský plán, jak na pěstování čínské rýže co nejvíc vyrejžovat. Do Sněmovny proto brzy přijde zákon o povinném přidávání rýže do benzínu a nafty.

Je zřejmé, že tlaky na zvyšování množství srážek ze strany čínských podnikatelů budou velké. Užijme si proto každého slunečného dne, který nás v blízké době čeká…

Článek vyšel 1.4.2016, na apríla.


Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024