Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pevniny zažily nejteplejší léto v historii

22. 9. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 9. 2012 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
NOAA vydala globální zhodnocení sezóny červen-srpen Pevniny zažily nejteplejší léto v historii Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Nejen české léto bylo nadprůměrně teplé. Nad normálem se ocitla v letním období větší část planety, protože globální odchylka od normálu činila +0,64 °C, což znamená, že šlo o třetí nejteplejší léto od dob, kdy se teploty sledují. Zajímavé je především rozdělení na pevniny a oceány - nad pevninami šlo o vůbec nejteplejší letní období v dějinách (odchylka od normálu činí 1,03 °C), oceány ale byly chladnější (7. místo v žebříčku). Rozdíl se našel i mezi polokoulemi - zatímco severní polokoule měla minulé tři kalendářní měsíce také vůbec nejteplejší, na jižní polokouli se toto období zařadilo až na deváté místo.

Z hlediska globálního rozložení tentokrát platilo, že prakticky žádné místo na pevninách na Zemi nezažilo podprůměrné teploty, kromě drobných výjimek jako je část severní Austrálie. Naopak nadprůměrně teplé období mají za sebou leckde - v USA, nebo i jižní a východní Evropě, v téměř celé Africe, severní části Jižní Ameriky i západní části Asie. .

Pokud bychom vzali teploty za celý dosavadní průběh roku 2012, tedy konkrétně jeho dvě uplynulé třetiny, nachází se tento rok z teplotního hlediska na 9. místě žebříčku. Každý měsíc se ale letošek posouvá vzhůru, protože po únoru se nacházel až na 20. místě, od té doby však jde nahoru a je pravděpodobné, do konce roku se dostane přibližně na 5.-7. místo. Není ale moc pravděpodobné, že by se rok 2012 nakonec zařadil mezi ty úplně nejteplejší (chladný začátek už bude jen těžko vykompenzován.

Mapu globálních teplot v uplynulém letním období, stejně jako řadu dalších aktuálních informací o počasí a klimatu, najdete na našem novém facebookovém profilu - www.facebook.com/meteocentrum



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024