Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Léto o sobě dává řádně vědět

6. 8. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 8. 2012 | MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tropy ale dnes skončí. Léto o sobě dává řádně vědět Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Počasí dnešního dne nám přináší poměrně běžnou, ne však pro všechny příjemnou situaci. V oblasti střední Evropy se vlní studená fronta, která během dnešního večera a noci na úterý přejde přes naše území směrem k východu. Před ní k nám ale ještě bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu.

Teploty tak mohou zejména na jihu Moravy vystupovat během odpoledne na 33 až 35 °C. Při postupu fronty přes naše území se, mimo jiné i vlivem silně prohřátého vzduchu, budou zejména ve východní polovině území vytvářet místy i velmi silné bouřky, doprovázené kroupami, nárazy větru o rychlosti kolem 72 km/h a přívalovými srážkami s úhrny ojediněle až kolem 60 mm. Fronta dorazí na východ republiky až během noci, což průvodní jevy počasí poněkud zmírní. Kdyby fronta přecházela např. během odpoledne, kdy teploty vystupují na hodnoty přes 30 °C, byly by nejspíš následky ještě horší.

Nicméně vlivem intenzivních bouřek doprovázených lokálními přívalovými srážkami může krátkodobě dojít k vzestupům místních vodních hladin v průběhu noci a zítřejšího dopoledne. Kvůli předpokládanému silnému nárazovému větru je vhodné zajistit okna, dveře a volně položené předměty. Při bouřkách se potom doporučuje pobývat v budovách kvůli možnosti úrazu pádem ulomených větví a zásahu bleskem.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024