Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vedra se znovu vrací

30. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz, BBC
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Od čtvrtka budou teploty znovu překračovat 30 °C. Vedra se znovu vrací Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Ochlazení, které o víkendu zasáhlo naše území, bylo sice znatelné, ale ani tak se na počátku nového týdne zimou neklepeme - vždyť se nacházíme na konci července, což je doba, kdy ze statistického hlediska má léto kulminovat. Není proto divu, že i po ochlazení se teploty dostávají až k 25 °C, což byl příklad pondělka. A kdyby se to někomu zdálo málo, nemusí zoufat, neboť v příštích dnech se znovu oteplí.

Úterý se ještě ponese v "chladnějším duchu" většinou do 25 °C, středa už přinese teploty do 28 °C a od čtvrtka se navrátí tropy, i když už ne tak silné, maximální teploty se budou pohybovat asi mezi 27 a 31 °C a vydrží až do konce týdne. K takto vysokým teplotám bude servírována příloha v podobě místních bouřek, nejnovější předpoklady ale nenaznačují, že by měly být tak nebezpečné jako ty, které jsme prožili během uplynulé soboty. Nejvíc jich asi bude až v neděli. To proto, že se přiblíží změna počasí a na začátku dalšího týdne opět dojde k ochlazení...

A ještě drobný odskok do Londýna, kde probíhá olympiáda. Nejhorší počasí tam bude hned úterý, kdy se čekají četné srážky a teploty do 20 °C, což by průběh některých sportů mohlo nepříznivě narušit. Od středy do konce týdne ale v Londýně čekají většinou oblačno, měly by se objevovat přeháňky, převážně slabšího charakteru; trvalejší deště zatím nehrozí. Teploty by měly odpovídat standardnímu britskému létu, což znamená, že se budou pohybovat mezi 20 a 25 °C.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024