Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Odpoledne nás začne od západu přecházet fronta

28. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 7. 2012 | ČHMÚ, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přinese bouřky, místy i s kroupami. Odpoledne nás začne od západu přecházet fronta Zdroj fotografie: 123rf

Přes západní Evropu velmi zvolna postupuje směrem k východu studená fronta. Ta začne během odpoledne ovlivňovat počasí v Čechách, večer a v noci dorazí také na Moravu a do Slezska.

Na frontě se kromě přeháněk objeví také bouřky, které budou místy doprovázené přívalovými srážkami. Jejich intenzita se předpokládá až kolem 50 mm za období 1 až 6 hodin. Ojediněle se také setkáme s kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (72 km/h). V Krkonoších, Orlických horách, na Šumavě a v Novohradských horách v místech vyššího nasycení povodí nelze vyloučit krátkodobé překročení 1. stupně povodňové aktivity.

Ke zmírnění následků jevů spojených s přechodem fronty doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, jako např. zahradní nábytek, slunečníky atd. Automobily, pokud možno, parkujte v zastřešených stáních. V oblastech zasažených přívalovými srážkami můžeme očekávat prudký odtok vody ze svahů a zatopení níže položených míst, sklepů apod.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024