Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V příštím týdnu se zase vrátí léto

21. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 7. 2012 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty zřejmě dosáhnou na tropickou třicítku. V příštím týdnu se zase vrátí léto Zdroj fotografie: 123rf

Právě probíhající víkend si léto za rámeček asi nedá. Nejvyšší denní teploty se totiž během soboty pohybovaly maximálně do 22 °C a k tomu se na většině území vyskytovala velká oblačnost, postupně s přeháňkami a deštěm. Neděle sice přinese poněkud menší oblačnost a přeháňky už budou jen místní, teploty se ovšem jinak nezvýší, naopak čekáme ještě o jeden či dva stupně chladněji než v sobotu. Jenže milovníci tepla nemusí zoufat, sotva skončí víkend, situace se radikálně změní.

Už v pondělí totiž vládu nad počasím ve střední Evropě převezme výrazná oblast vysokého tlaku vzduchu a k nám začne proudit teplý vzduch od východu. Na teploměrech se to projeví bleskurychle, už pondělní maxima se dostanou na nejteplejších lokalitách až do 25 °C, v úterý už čekáme dokonce ojediněle až 29 °C. A v dalších dnech, od středy až do soboty, můžeme počítat někde i s tropickou třicítkou. Horka ale nebudou tak extrémní a nevypadá to, že by teploty měly příští týden překročit 32 °C.

Bouřek, které obvykle vysoké teploty doprovázejí, nebude moc. Nějaké očekáváme ve středu, poté během čtvrtka a pátka je čekáme spíše ojedinělé a zase o něco víc se jich patrně vytvoří během soboty, což už bude souviset s blížící se změnou počasí. I když na neděli to nyní vypadá na ochlazení (což se ale ještě může změnit, modely se na tom totiž zatím neshodují), lze celý nadcházející týden už teď označit za ryze letní. Tak tedy, připravit plavky, vyrážíme...



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024